Ekonomi Güven Endeksi Nedir?

Ekonomi Güven Endeksi Nedir?

Jabrayilov

Üretici ve tüketicilerin genel ekonomik durumla alakalı yorumlama, eğilim ve beklentilerini özetleyen, çeşitli bileşenlerin farklı ağırlıklarda hesaplanmasıyla oluşturulan bileşik endeks; ekonomi güven endeksi nedir araştırmasına kısa bir yanıt olarak verilebilir.

Ekonomi Güven Endeksi Nedir?

Ekonominin durumuna bağlı olarak, tüketici kesim bir beklenti oluşturur. Yatırım ve tüketimlerini de, bu beklentiyle uyumlu olacak şekilde yapar. Bu nedenle ekonomiye güvenin yüksek olması, piyasa açısından olumludur.

Ekonomik Güven Endeksi Nasıl Hesaplanır?

Her ayın ilk 2 haftasında; tüketici, hizmet, reel kesim, perakende ticaret ve inşaat sektörüne ait 20 alt endeksten elde edilen veriler derlenerek hesaplanıp Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayınlanır.

Ekonomi güven endeksi nedir sorusu;

  • %20 oranında tüketici
  • %30 oranında hizmet
  • %40 oranında reel
  • %5 oranında perakende ticaret
  • ve %5 oranında inşaat

sektörlerine ait endekslerin ağırlıklarına göre hesaplanmasıyla oluşan sonuçtur, olarak cevaplanabilir.

Ekonomi Güven Endeksi Yorumlaması

Ekonomi güven endeksi verileri, 0(minimum)-200(maksimum) değerlerini alabilmektedir.

Ekonomi güven endeks değerinin 100′ den büyük olması, ekonomiye ilişkin güvene dair iyimserliği gösterir. Bu durumda tüketicinin mevcut bilgilere dayanarak yaptığı tahminlerine olumlu bir hava hakim demektir. Böylece ekonomi canlanır ve refah düzeyinde yükselme gözlenir.

Ekonomi güven endeksi değeri 100′ den küçük ise, ülke ekonomisine yönelik tüketici beklentilerinin düşük olduğu anlaşılır. Bu da talebin daralmasına, yatırım ve istihdamın azalmasına ve işsizliğin çoğalmasına sebep olur.

Ekonomi Güven Düzeyi-Maliyet İlişkisi

İktisadi karar birimleri ortak veri ve değerlere dayanarak hareket ettiklerinden, birbirlerine güvenmeleri dahilinde yapılan işin maliyeti de azalacaktır. Yani ekonomi güven endeksi nedir sorusunun bir kısa yanıtı da, ‘ülke genelinde maliyeti düşürmenin bir yoludur’ olabilir.

Eğer ekonomi güven düzeyi düşükse; bu da iktisadi karar birimleri arasında bir güvensizlik yaratacak, anlaşmaya değil sadece kurallara bağlı kalacak şekilde iş ilişkileri kurulmasına sebep olacaktır. Birbirine güvenmeyen insanlar arasında gerçekleşen iş anlaşmalarında maliyetin yüksek olması da beklenen bir sonuçtur.

Diğer bir ifadeyle ekonomideki güven ne oranda azalırsa, iş ilişkilerinin ekonomik faaliyetlerindeki vergi oranı da tam tersi olacak şekilde artar.

Türkiye Ağustos 2020 Ekonomi Güven Endeksi

 

TÜİK tarafından yayınlanan verilerde, ağustos ayında ekonomi güven endeksi nedir sorusunun cevabı, 85.9 oldu. Temmuz ayında 82.2 olan verilerde %4.4’lük bir artış gözlenmiştir.

Henüz yorum yapılmamış
Yorum yapmak için lütfen üye olunuz