Death Stranding incelemesi

Death Stranding incelemesi

Jabrayilov

Önden uyarmakta yarar var bu incelemede ufak tefek spoiler bulabilirsiniz. Efsane oyunların arkasındaki isim olan Hideo Kojima imzasını taşıyan Death Stranding PS platformunda başlayıp diğer platformlara da kısa sürede geçiş yapan son derece ilginç bir oyun.  orman Reedus, Mads Mikkelsen, Lea Seydoux, Margaret Qualley, Troy Baker, Tommie Earl Jenkins, Guillermo Del Toro gibi isimleri gördüğümüz oyunun tatmin eden bir açık dünyası ve gelmiş geçmiş en iyi senaryolardan birisi olmaya aday bir öyküsü var.

Death Stranding distopik yani olumsuz anlamda bir gelecek kurgusunda geçiyor. Ütopyanın zıttı olan distopyalar genellikle nükleer felaket sonrasında ortaya çıkan bir dünyayı işlese de (bknz: Fallout) Death Stranding biraz daha farklı.

Bilim Kurgu ve Fantastiğin İç İçe Geçtiği Bir Senaryo

Devletin keşfettiği bir para psikolojik enerji, üzerinden yapılan araştırmalar sonrasında korkunç bir felakete sebep olur. Bir nevi araf diyebileceğimiz evrendeki yaratıklar ve canlılar dünyaya dolmaya başlar ve bunlara “kiral varlık” denmeye başlar. Bu yetmezmiş gibi yer yer oluşan doğa üstü olaylar tüm şehirleri yutup, yok eden tuhaf süreçleri tetikler. Sonunda insanlar ileri teknoloji sığınak şehirlerde veya sığınak evlerde yaşamaya başlar. Bu güvenli sığınakların dışındaki alanlar kiral varlıklar, yağmacılar, psikolojisi bozulmuş guruplar ve keşfedilmemiş tehlikelerle doludur. Bu yetmezmiş gibi kiral varlıklarla anlamlandırılamaz ilişkileri olan çeşitli guruplar, sığınak şehirlerin ortasında nükleer bomba patlatmak gibi akla hayale sığmayacak saldırılar gerçekleştirmektedir.

Tüm bu karmaşada sığınaklar arası iletişim “Kargocu” denen cesur kişiler tarafından yapılmaktadır. Bu kişiler kiral varlık ve evrenle tuhaf bağları olan özel insanlar arasından çıkmaktadır. Biz de Sam Porter olarak bu kargo görevlilerinden birisiyiz. Fakat senaryo ilerledikçe aslında bundan çok daha fazlası olduğunu keşfedecek, dünyanın başına gelen kiral felaketin de sırrını çözeceğiz.

Oyunda kimi zaman bir insanı, kimi zaman bir cesedi kimi zaman da son derece önemli parçaları çeşitli yerlere taşıyoruz. Bazı oyuncular oyunu “Kargo Simülasyonu” olarak nitelendirip aksiyon eksikliğinden gem vursa da kimi zaman kiral varlıklarla kimi zaman da insanlarla yapılan çatışmalar bence oyunun aksiyonunu doyurucu bir seviyeye çıkartmış.

Death Stranding Entelektüel Mizah

Death stranding karakterleri

Kojima’nın eserlerinde görmeye alışık olduğumuz günümüz kültürüyle fantastik bir kurgunun iç içe geçtiği atmosfer nefis efektlerle desteklenmiş. Oyunda diğer oyuncuları göremiyoruz fakat diğer oyuncuların yaptığı yardımcı binaları görebiliyor, kullanabiliyor ve onlara beğeni atabiliyoruz. Oyunun eğlenceli bir yönü de beğeni sistemi… “Like atma” olayı oyunun çeşitli yerlerine eğlenceli bir şekilde yedirilmiş.

Genellikle malzeme taşıdığımız ve “geldik yoktunuz”  tarzı Türk kargo sisteminin temelini oluşturan bir bahane seçeneğimizin olmadığı oyunda ileri teknoloji ekipmanlar kullanıyoruz. Son derece tatmin edici bir açık dünyası olan Death Stranding’de hedefe ulaşmak için ister araç kullanabilir isterseniz de engebeli fakat daha kısa yolları tercih edebilirsiniz. Oyuncuyu engelleri aşma konusunda serbest bırakan oyun bu boyutuyla “Hayatta Kalma” oyunlarınon bölgesine de el atmış oluyor.

Şunu söylemekte yarar var Death Stranding açıkçası burada anlatılandan çok daha fazlası. Senaryosu olan oyunları seviyorsanız, sürekli shooter oyunlarından ziyade manzaranın tadını da çıkartmayı tercih ediyorsanız vebilim kurgu ile fantastik kurgular hoşunuza gidiyorsa Death Stranding kesinlikle size göre bir oyun.

Death Stranding o kadar ilginç öykülü karakterlere, yeri geldiğinde kahkahalar attıran yeri geldiğinde aülatan sahnelere ve kesinlikle ağzınızı bozacak tepkiler vereceğiniz bir sürpriz finale sahip. Görece daha sakin, öykülü fakat kıvamında da bir aksiyona sahip olan oyun kesinlikle çok ama çok özel bir yere sahip.

Death Stranding çeşitli yerlerde aksiyonun fazla düştüğü hissini uyandırsa da birkaç görev sonrasında öyle bir hikaye kurgusu yapıyor ki bu sorun olmuyor. Aynı şekilde ilk birkaç saat boyunca “Yahu ne oluyor, neden oluyor, bunlar nedir!..” şeklinde olayı tam olarak anlayamama hissi uyandırabiliyor. Bunlar normal… Oynamaya devam ederseniz taşlar yerine oturuyor.

Entelelktüel birikimi sağlam olan bir zekanın ürettiği espriler genellikle algıladığınızda olağanüstü bir haz verir. Death Stranding bu tarz esprilerin ustaca yerleştirildiği, bir yandan kurgunun orjinalliğine hayret ederken diğer yandan kahkahalarla güleceğiniz, bu anlamda nefis bir oyun.

Death Stranding indirimden yararlanıp satın almak için bağlantıyı kontrol edebilirisiniz.

Siz de bu tarz oyunları merak ediyor ve satın almadan evvel bilgi sahibi olmak istiyorsanız sitemizi takip edebilirsiniz.

Henüz yorum yapılmamış
Yorum yapmak için lütfen üye olunuz