MISIRDAKİ GİZE PİRAMİTLERİ HAKKINDA GİZEM DOLU 7 TUHAF BİLGİ

MISIRDAKİ GİZE PİRAMİTLERİ HAKKINDA GİZEM DOLU 7 TUHAF BİLGİ

Jabrayilov

Ölümden sonra hayatın var olduğuna inanan, bu nedenle cenaze seremonilerini, ruhun bedene dönebilmesi için mumyalama işlemi ile taçlandıran ilginç bir toplum Mısır toplumu.

Mısır’da bulunan gize piramitlerin amacı güneşi temsil etmek, ilahi varlık olarak görülen firavunların cennete ve güneş tanrısı Ra’ya yakınlığını sağlamaktı. Değerli eşyaları ve savaş malzemeleri ile mumyalanan firavunların lahite alınarak piramitlerin altında açılan defin odalarına gömüldüğü biliniyor. Ancak 4. Hanedan üyesi Firavun Khufu yükseğe gömülmek istiyor. En ihtişamlı ebedi istirahatgahın onun olması gerektiğine inanıyor. Böylece ölümünden önce bitmesini emrettiği piramit Gize bölgesinde inşa edilmeye başlanıyor. Keops Piramidinin ardından bölgeye Kefren ile Mikerinos Piramitleri ve Büyük Gize Sfenksi dikiliyor.

Gize Piramitleri olarak anılan bu alan, hala çözülememiş onlarca sırra ev sahipliği yapıyor. Devam eden araştırmalar neticesinde ulaşılan bazı bilgiler oldukça tuhaf.

GİZE PİRAMİTLERİ HAKKINDA GİZEM DOLU 7 TUHAF BİLGİ

Ayakta Kalmayı Başaran Tek Dünya Harikası!

MÖ. 2560 yılında yapılan Keops Piramidi Dünyanın Yedi Harikasından tek ayakta kalanı ve gelmiş geçmiş en büyük insan inşasıdır. Kefren ve Mikerinos Piramitleri ile fotoğraflarda sıralı görünür. Oysa yapıların arasında mesafe vardır. Ancak bölgedeki panoramik noktadan üçü yan yana gözlenebilir. Gözlenen bu diziliş Orion’un kemer yıldızları olarak bilinen Alnilam, Alniak ve Mintika’nın izdüşümüdür.

Neredeyse 6 Milyon Ton!

Her bir yön uzunluğu 230 metre, yüksekliği ise günümüzde 138 metre olan Keops Piramidi mermerimsi dokuda özel beyaz kireçtaşı ile kaplanmış. Deprem ve yağmacılar sayesinde geriye basamaklı yapı kalmış ancak bu yapıda her biri 2,5 ton olan yaklaşık 2 milyon kireçtaşı bloğu kullanılmış. Yapılan hesaplamalara göre piramit 5,8 milyon ton ağırlığa sahip.

Piramitleri Köleler İnşa Etmedi!

Kendimizi bildik bileli zorlu inşaat sürecinde 200bin kölenin görev aldığı öne sürülüyordu. Ta ki 1990 yılında bir turist atı ile çukura girene dek. Kurtarma esnasında çukurun altında mahzen olduğu görüldü ve işlemeli duvarlardan ustabaşının mezarı olduğu anlaşıldı. Kubbeli ve ihtişamlı duvarların etrafında matematik, inşaat ve astronomiyle ilgilenen vasıflı işçilerin, biraz ötede ise vasıfsız işçilerin mezarlarına ulaşıldı.

Nasıl İnşa Edildi?

2016 yılında yapılan bir araştırmada bölgede oluklu platformlar açılan devasa taş ocağı ve rampa enkazı bulundu. Ocaktan çıkarılan kireçtaşlarının miktarı piramitlerde kullanılan miktar ile örtüşüyordu. Tüm blokların piramide yerleştirilmesi için spiral rampaların kullanıldığı anlaşıldı.

600 Yıl Yerine 20 Yılda Nasıl Tamamlandı?

Bloklar ahşap kızaklarda, çamur (kil-kireçtaşı)-su karışımına bulanan spiral rampadan kaydırılarak taşınmıştı. Üst katmanların sıkı, alt katmanların boşluklu döşenmesi zamandan tasarruf sağlamış, böylece inşaat 600 yıl yerine 20 yılda tamamlanmıştı.

Neden Çökmedi?

Keops Piramidinde tünel ve hava bacalarından oluşan ilk yol kraliçenin defin odasına çıkıyor. Odanın tavanı plakalarla çatı şeklinde döşenmiş ve baskı yanlara dağıtılmış. Üzerinde devasa bloklar ve basit kemerle oluşturulan 3 katlı galeri mevcut. Son galeriden ulaşılan firavunun odası piramidin tam merkezinde yer alıyor. Tavan yüksekliği 5 metre olan odanın baskısı, kendisi gibi dev granit bloklardan yapılan 5 büyük oda ile azaltılıyor. Tüm basıncın eşit dağıtılması sayesinde odalar boşluk olarak algılanmıyor ve yapı çökmüyor.

Antik Çağ’dan Kalan En Eski ve En İyi Korunmuş Tek Demonte Su Taşıtı!

Firavunun odasında kullanılan devasa granit bloklarının en yakın merkezi 900 km mesafe bulunuyor. Haliyle Gize Platosuna nasıl getirildiği bir muammaydı. Ancak arkeologlar kazı çalışmalarında demonte halde 1224 parça buldular. 20 yılda birleştirilen Antik Lübnan sandal ağacı parçaları Nil Nehri üzerinden blokların getirildiği gemiyi ortaya çıkardı. Khufu’nun öbür dünyaya rahat geçmesi için gömüldüğü anlaşılan gemi 60 yıl önce bulunan müzede sergileniyor.

Henüz yorum yapılmamış
Yorum yapmak için lütfen üye olunuz