Yazılım, elektronik aygıtlara belirli görevleri yerine getirmelerini sağlayan programdır. Yazılım çeşitleri ise farklı amaçlar veya farklı platformlar için oluşturulan program türleridir. Günümüzde oldukça popüler olan yazılım alanı, her geçen gün yeni program ve dillerle büyümektedir.
Elektronik aygıtların birbirleriyle haberleşmesinden, çeşitli durumlar hakkında karar vermelerine kadar birçok şey yazılım aracılığıyla yapılır. Genel bir kavram olan yazılım sayesinde teknolojik birçok sistem insanlar tarafından kullanılabilir hale gelir. Bir benzetme yapmak gerekirse yazılım, insanların makinelerle anlaşmak için konuştuğu dildir denilebilir. Peki, yazılım çeşitleri nelerdir?
Yazılım Çeşitleri Nelerdir?
Hayatımızın her alanında artık çeşitli yazılım ürünleri kullanıyoruz. Cep telefonları, bilgisayarlar, akıllı ev aletlerine kadar pek çok cihaz yazılımla ürünlerini bünyesinde barındırıyor. Bazen yaptığımız işleri kolaylaştırmak, bazen sosyalleşmek, bazen de sadece eğlenmek için uygulama ve programları kullanıyoruz.
Yazılım, çok geniş bir dal olduğu için kendi içerisinde alt türlere ayrılır. Bu alt türler yazılım yapılan alana ve programların çalışma mantığına göre belirlenmiştir. En temel olarak ayrılan yazılım çeşitleri şöyledir:
Sistem Yazılımları
İşletim sistemi, donanım birimlerinin cihaz açıldığından kapanana kadar yaptıkları tüm işlemleri yöneten yapıdır. İşletim sistemleri, cihazların kendisini işletmesini sağlar; derleyiciler ve çeşitli donatılardan oluşur. Kısacası, işletim sistemi en temel yazılım çeşididir. İşletim sistemi olmayan hiçbir bilgisayar ve akıllı cihaz çalışamaz.
İşletim sistemi yazılımı örnekleri şöyledir:
- Windows
- Mac-OS
- Android
- iOS
- Pardus
- Linux
Uygulama Yazılımları
İşletim sistemi ve cihazlarla uyumlu bir şekilde çalışıp çeşitli iş ve işlemleri yapabilen programlara uygulama denir. Uygulama yazılımları belirli görevleri yerine getirmesi için üretilir. Günlük hayatta en çok bilinen yazılım türü uygulama yazılımlarıdır.
Hayatımızı kolaylaştırmak için yaratılan ve gün içinde sık sık kullandığımız uygulama yazılımları örnekleri şöyledir:
- Office programları
- Oyunlar
- Antivirüs programları
- Web tarayıcıları
Uygulama yazılımları işletim sistemi aracılığıyla çalışabilir hale gelir. Bu nedenle işletim sistemi olamayan bir cihazda uygulama yazılımları çalıştırılamaz.
Çevirici Yazılımlar
Herhangi bir yazılım dilinde yazılan programları, makinelerin anlamlandırarak işe dökebilmesi için makine diline çeviren yazılımlardır. Çevirici yazılımlar sayesinde makineler insanların istediği şekilde otomatik olarak pek çok görevi yerine getirebilir.